Skip to main content

Verkiezing Meest Inspirerende Binnenstad

De titel ‘Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland’ dragen we op aan de binnenstad in Nederland die een zichtbare en inspirerende ontwikkeling heeft doorgemaakt.

De titel ‘Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland’ dragen we op aan de binnenstad in Nederland die een zichtbare en inspirerende ontwikkeling heeft doorgemaakt. Een ontwikkeling die door positieve inspanningen van gemeenten en centrummanagement, en in samenwerking met de lokale binnenstadspartijen, tot een vruchtbaar resultaat heeft geleid. Een ontwikkeling die laat zien dat er rekening is gehouden met de behoeften van de binnensteden van vandaag maar ook met het oog op de toekomst. Want het zijn juist deze binnensteden die laten zien hoe het anders kan. Hoe het beter kan. En die een inspiratie vormen voor andere binnensteden in Nederland, en wie weet ook daar buiten. 

Doelstelling

Met de Verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland’ zetten we inspirerende en toonaangevende binnensteden in de schijnwerpers. Want dat verdienen ze. Winnende steden laten zien dat door de positieve inspanningen van de lokale binnenstadspartijen de binnenstad is voorbereid op de toekomst. Daarmee zijn ze een inspiratie voor andere binnensteden. Door juist deze steden een podium te bieden, benadrukken we het belang om te blijven investeren en te werken aan de toekomstbestendige en vitale binnenstad. De binnenstad is nooit af en continue inspanningen van onder andere gemeenten en centrummanagement zijn nodig zodat binnensteden in Nederland relevant blijven voor behoeften van vandaag maar ook van de toekomst. 

Organisator Platform Binnenstadsmanagement

Het Platform Binnenstadsmanagement is hier om binnensteden in Nederland vitaal te houden. Dit doen we door impactmakers bij gemeenten en centrumorganisaties te ondersteunen in kennis, netwerk en inspiratie. Zodat we samen met jou kunnen werken aan toekomstbestendige en vitale binnensteden.

Het Platform Binnenstadsmanagement is een onafhankelijke kennis- en netwerkorganisatie rondom de samenwerking in binnensteden. Met meer dan 25 jaar ervaring op zak ondersteunen en organiseren wij professionele samenwerking in binnensteden en centrumgebieden. Ons doel: het vitaal, leefbaar en economisch aantrekkelijk houden van de binnensteden. Niet alleen vandaag, maar ook morgen. Meer informatie over het Platform Binnenstadsmanagement vind je op onze website.

Nieuwe verkiezing

In 2003 is de eerste editie van de Verkiezing Beste Binnenstad van Nederland georganiseerd. De verkiezing is uitgegroeid tot een begrip in binnensteden. De binnenstad van nu ziet er anders uit dan bij de start van de Verkiezing Beste Binnenstad: waar in 2003 de binnenstad voornamelijk werd gezien als het koopcentrum wordt de binnenstad nu ook gewaardeerd om haar sociale waarde. Dit vraagt om een andere waardering (prijs) van binnensteden. We nemen daarom afscheid van de term ‘Beste Binnenstad’ en vanaf 2023 gaat de Verkiezing Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland van start. Het verkiezingsproces zet de ontwikkeling van binnensteden centraal en waardeert de binnensteden die het meest vooruitstrevend zijn en hebben laten zien dat de binnenstad is voorbereid op de toekomst. Door goede voorbeelden centraal in de schijnwerpers te plaatsen, zet het Platform Binnenstadsmanagement in op het stimuleren van kennisuitwisseling en het inspireren van binnenstadsprofessionals. Op deze manier zetten we ons samen in om binnensteden van Nederland nog mooier en vitaler te maken. 

De Prijs

De titel ‘Meest Inspirerende Binnenstad’ kennen we toe aan de binnensteden die de afgelopen 3 jaar de meest toonaangevende ontwikkeling hebben doorgemaakt. Een ontwikkeling die laat zien dat er rekening is gehouden met de behoeften van de binnensteden van vandaag maar ook met het oog op de toekomst. Binnensteden die investeren in de binnenstad worden beloond. De winnende binnenstad mag deze titel voor een periode van drie jaar dragen om vervolgens over te dragen aan een andere binnenstad vol inspiratie.

Het gaat om de integrale ontwikkeling op alle aspecten die verbonden zijn aan de binnenstad, waaronder bereikbaarheid, samenwerking, marketing, duurzaamheid, detailhandel en gastvrijheid. Tijdens de Verkiezing Meest Inspirerende Binnenstad worden de binnensteden beoordeeld aan de hand van de zes integrale thema’s van de Binnenstadsbarometer: Activiteit & Gebouw, Innovatiekracht, Bereikbaar & Toegankelijk, Samenwerking, Leefbaar & Sociaal, Eigen & Uniek.

Meer weten?

Heb je nog vragen en / of opmerkingen over de verkiezing? Neem gerust contact met ons op!