Skip to main content

Verkiezingsproces

Het proces om te komen tot de uitreiking van de titel 'Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland' bestaat uit vier stappen.

Stap 1.
Bidbook en vragenlijst samenwerking (januari - februari)

Projectenbidbook

Voor deelname lever je een projectenbidbook aan. Dit is een beschrijving van de toonaangevende projecten/processen uit de binnenstad waarmee je laat zien dat jouw binnenstad is voorbereid op de ontwikkelingen van morgen en de toekomst. Je beschrijft 3 toonaangevende projecten/processen die de afgelopen drie jaar zijn gerealiseerd of zijn opgestart. Het is van belang dat er concrete en meetbare (tussen)resultaten zichtbaar zijn om een project of proces in te schrijven voor de verkiezing.

Je maakt gebruik van het beschikbare format. Ieder project/proces beschrijf je op basis van inhoud en proces (organisatie, planning, financiering). Daarnaast geef je aan op welke manier de projecten of processen een bijdrage leveren aan de vitaliteit van de binnenstad.

Vragenlijst Samenwerking

Daarnaast vul je een korte vragenlijst in over de samenwerking in de binnenstad.

Stap 2.
Speeddate (maart)

Na het inleveren van het bidbook en de vragenlijst ga je in gesprek met de jury in de vorm van speeddates. Tijdens de twee speeddates stellen de juryleden je verdiepende vragen om een goed beeld te krijgen van de ontwikkelingen in jouw binnenstad. Op basis van alle beschikbare informatie en de gesprekken bepaalt de jury de twee finalisten per categorie. 

Stap 4. 
Bekendmaking (mei)

Tijdens een feestelijke bijeenkomst wordt bekend gemaakt of jouw binnenstad de titel ‘Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland’ in ontvangst mag nemen en de komende 3 jaar mag uitdragen. De titel wordt op symbolische wijze overgedragen aan de nieuwe winnaars.

Stap 3.
Bezoek finalisten (april)

Ben je door naar de finale? Dan ontvang je de gehele jury in jouw binnenstad. Je krijgt 2,5 uur de tijd om de jury ter plaatse te overtuigen waarom jouw binnenstad de titel moet winnen. Op basis van het bezoek aan de finalesteden kiest de jury de winnaar.