Skip to main content

De deelnemende projecten van 2024: Gouda - 365 dagen kaas

Wie wordt de winnaar van de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject? Tot aan de Dag voor de Binnenstad op 11 april, lichten we alle 19 ingezonden projecten voor je uit. Het project ‘365 dagen kaas’ van Gouda dingt mee naar de titel in het thema Eigen & Uniek. In ‘365 dagen kaas’ maken binnenstadsondernemers, bedrijven, onderwijs, inwoners en gemeente gezamenlijk kaas coherent, consistent en continu zichtbaar in de binnenstad. In attracties, evenementen, de openbare ruimte, winkels & horeca en marketing. Voor toeristen én inwoners, voor oud én jong, op een eigen en eigentijdse manier.  

Gouda. Stad van Erasmus en Coornhert, verdraagzaamheid en het vrije woord. Stad van kaarsen en stroopwafels, van water en bodemdaling. Maar bovenal: stad van Gouda Kaas. De hele wereld kent het, de hele wereld eet het. Gouda Kaas is nog bekender dan de stad zelf! Kaas geeft de stad de kans om bezoekers te trekken, te vermaken en vast te houden. En om inwoners trots te maken op hun stad.  
 
Totaalbeleving 
Dat is precies waar dit binnenstadsproject om draait. Gouda kende al een kaasmarkt en kaaswinkels. Maar in ‘365 dagen kaas’ maken binnenstadondernemers, bedrijven, onderwijs, inwoners en de gemeente gezamenlijk kaas coherent, consistent en continu zichtbaar in de binnenstad. In attracties, evenementen, de openbare ruimte, winkels & horeca en marketing. Voor toeristen én inwoners, voor oud én jong, op een eigen en eigentijdse manier. Met de gemeente in een stimulerende, faciliterende, organiserende en coördinerende rol.  
 
Kaasattracties en - evenementen
Het project ‘365 dagen kaas’ wordt gemarkeerd door de opening op 1 juni 2020 van een gloednieuwe attractie voor alle leeftijden: de Gouda Cheese Experience. Een interactieve reis door een goudgeel universum waarin het verhaal wordt verteld van productie op omliggende boerderijen tot wereldwijde consumptie. De historische Kaaswaag vormt een aanvulling met een beknopt museum, proeflokaal en verrassende museumwinkel. Die rijke kaasgeschiedenis komt letterlijk tot leven bij de Gouda Kaasmarkt, die dankzij de vele vrijwilligers en sponsoren inmiddels 21 keer per jaar op donderdagen in het toeristenseizoen wordt georganiseerd. Ook buiten die dagen om is de kaasmarkt te bezoeken – maar dan via augmented reality. De toekomstige generatie maakt kennis met het DNA van haar stad bij de speciale kinderkaasmarkt, met leuke spelen zoals kaassjoelen.  

Niet alleen historie, maar ook heden en toekomst
Met een jaarlijkse kaaswedstrijd Gouda Cheese Awards kan het publiek proeven van de kazen van nu en kiest de consument de allerlekkerste. Dat kaas helemaal hip & happening is, laat ook het lokale (dans)festival SensationKaas zien. En het festival Kaas & Couscous verbindt de vele culturen in Gouda. Ook is kaas niet te missen in het straatbeeld. Met kaaszitjes, kazen in de winkelstraten en in de grachten. In 2023 telde de binnenstad bovendien zeven gespecialiseerde kaas- en souvenirwinkels. Inclusief heuse Kaasbar, met uitsluitend boerenkaas uit de omgeving. En dat alles vanuit een marketingplan, waarbij kaas in alles wordt meegenomen wat wordt opgepakt en georganiseerd. Het hoort bij het DNA van de stad. 

Samenwerking
Dit project wordt breed gedragen door de stad en wordt gezien als een gedeelde verantwoordelijkheid. Naast de gemeente en samenwerkende ondernemers spelen o.a. Stichting Gouda Cheese, Vergeer Holland, Friesland Campina, Uniekaas, Stichting Gouda Kaas, Centric, het onderwijs, organisatoren van events en de inwoners een grote rol. 
Het project is ongoing en de mogelijkheden zijn eindeloos. De activiteiten van Gouda zijn verzameld op de website van de VVV en zijn hier te bekijken: https://welkomingouda.nl/kaas/