Skip to main content

De deelnemende projecten van 2024: Almere - ALLUMINOUS

Wie wordt de winnaar van de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject? Tot aan de Dag voor de Binnenstad op 11 april, lichten we alle 19 ingezonden projecten voor je uit. ALLUMINOUS in Almere brengt lichtkunstenaars en theatergezelschappen samen om speciale theatrale installaties te creëren en bezoekers zo een unieke beleving van de stad mee te geven. Binnen het thema Eigen & Uniek dingt de stad met het lichtfestival mee naar de titel. 

ALLUMINOUS Lichtkunst in Almere Centrum
ALLUMINOUS is een uniek 10-daags festival in Almere Centrum, georganiseerd in samenwerking met de Ondernemersvereniging Stadshart Almere (OVSA) en 4 Almeerse theatergezelschappen. Na een succesvolle eerste editie in 2022 ter afsluiting van de Floriade, trok ALLUMINOUS in 2023 maar liefst 34.000 bezoekers tijdens de herfstvakantie. Dit jaar wordt de derde editie georganiseerd, waarbij de samenwerking met OVSA wordt voortgezet om het festival verder te laten bloeien.

Het belang van Het Weerwater
Het Weerwater, de locatie waar het festival plaatsvindt, is een essentieel gebied voor Almere Centrum, waar de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd is. Met groene pleinen, een stadstrand en een horecapaviljoen is het een aantrekkelijke locatie geworden om te verblijven, te recreëren en te ontmoeten.

Een uniek concept
ALLUMINOUS onderscheidt zich door lichtkunst te combineren met theater, geïnspireerd door Almere en met het Weerwater als decor. Samenwerkingen met lokale theatergezelschappen en artistieke partners resulteren in een festival met theater, experimenten en spektakel, waarbij ook het onderwijs en de lokale gemeenschap worden betrokken.