Skip to main content

De deelnemende projecten van 2024: Lier: PPS – project Normaalschool

Wie wordt de winnaar van de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject? Tot aan de Dag voor de Binnenstad op 11 april, lichten we alle 19 ingezonden projecten voor je uit.
Het PPS-project Normaalschoolsite in Lier herontwikkelt een historische locatie tot een gemengd residentieel, commercieel en incubatorprogramma. Dit omvat een incubator die lokale startups en scale-ups ondersteunt met faciliteiten en een lerend netwerk. Het project start ook een urban farming-project in 2024 om lokale voedselstrategieën te ondersteunen.

De oorsprong en evolutie van de Lierse Rijkskweekschool
Opgericht in 1817, diende de Lierse Rijkskweekschool als het oudste openbare opleidingsinstituut voor onderwijzers en regenten in België. Na aankoop van de site door het Stedelijk Ontwikkelingsbedrijf Lier in 2014, werd Vanhaerents Development in 2017 gekozen als PPS-partner. De Normaalschoolsite wordt herbestemd tot een gemengd stedelijk project met wonen, werken en buurtwinkels.

Van aankoop tot PPS-Partnerschap
Een deel van de gerenoveerde schoolgebouwen huisvest nu een incubator voor creatieve startups, terwijl nieuwe appartementen, rijwoningen, praktijkruimten en een buurtwinkel worden toegevoegd. Dit omvat ook een co-housing project en een urban farming-initiatief binnen de incubator. De incubator, genaamd "De Kwekerij", herbergt al 13 actieve ondernemingen en fungeert als een dynamische plek waar ondernemerschap, cultuur en innovatie samenkomen. Het samenspel tussen deze functies is cruciaal voor het succes van de incubator als creatieve hub in de stad, gesteund door een gemeenschap van lokale ondernemers en een actief partnerlandschap.