Skip to main content

De deelnemende projecten van 2024: Spijkenisse: De Spijkse Trap

Wie wordt de winnaar van de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject? Tot aan de Dag voor de Binnenstad op 11 april, lichten we alle 19 ingezonden projecten voor je uit. Spijkenisse, gemeente Nissewaard, doet dit jaar mee met het project De Spijkse Trap, een prominent deelproject binnen de uitvoerende plannen van het Koersdocument voor het centrum.

Het innovatieve project De Spijkse Trap pakt verschillende uitdagingen aan door leegstand om te zetten naar nieuwe functies, zoals ruimte voor popmuziek, openbare toiletten en een multifunctionele 'Huiskamer van de Stad. Het overbrugt ook een hoogteverschil in het centrum, waardoor het niet alleen functioneel is maar ook een opvallende nieuwe landmark voor Spijkenisse wordt.

Intensieve samenwerking
De realisatie van 'De Spijkse Trap' is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder eigenaren, ondernemers en de gemeente. Het project adresseert specifieke uitdagingen in het centrum, zoals de discontinuïteit in de routing voor bezoekers en leegstand, terwijl het ook kansen biedt voor culturele versterking. Door de verbinding tussen Uitplein en Nieuwstraat te verbeteren en de transformatie van het Centrum voor de Kunsten en de Diamant toe te voegen, wordt de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het centrum aanzienlijk verbeterd.

Huiskamer van de Stad
Met de transformatie van zowel het openbaar gebied als in architectuur voor specifieke panden, zoals het Centrum voor de Kunsten en de Diamant, wordt het centrum van Spijkenisse omgevormd tot een dynamische 'Huiskamer van de Stad'. Deze ontwikkelingen weerspiegelen de visie die in de Meerjarenvisie voor het Stadscentrum van Spijkenisse werd gepresenteerd, en beloven niet alleen een functioneel verbeterde omgeving, maar ook een versterking van de culturele en sociale identiteit van de stad.