Skip to main content

De deelnemende projecten van 2024: Arnhem: Samenwerking, activatie ondernemers en identiteit versterken binnenstad

Wie wordt de winnaar van de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject? Tot aan de Dag voor de Binnenstad op 11 april, lichten we alle 19 ingezonden projecten voor je uit. Het Platform Binnenstad Arnhem (PBA) heeft de uitdaging aangepakt om de meer dan 800 ondernemers in de binnenstad te betrekken, te activeren en te laten participeren bij activiteiten ter versterking van het merk 'Binnenstad Arnhem'. Met dit proces dingt de stad mee naar de titel in het thema Eigen & Uniek. 

Het is uitdagend om met zoveel ondernemers iedereen regelmatig te bezoeken, daarom is de binnenstad opgedeeld in 10 kwartieren en is voor elk gebied een kwartiermaker gezocht. Dit heeft geleid tot een effectieve samenwerking waarbij de identiteit van elk kwartier wordt verkend en versterkt, wat de binnenstad als geheel aantrekkelijker maakt.

Samenwerken aan een aantrekkelijke binnenstad
Om te kunnen focussen op het schaalniveau tussen straat en stad, namelijk de kwartieren, is een infrastructuur voor overleg en samenwerking opgezet. Elke kwartiermaker fungeert als aanspreekpunt en intermediair tussen de ondernemers en het PBA, en samen is een duidelijk actieplan opgesteld om de identiteit van elk kwartier te versterken en te promoten. Dit heeft geleid tot een betere samenwerking, waarbij ondernemers worden gefaciliteerd met marketingmateriaal en ondersteuning van het PBA, wat resulteert in een aantrekkelijke binnenstad voor zowel bezoekers als nieuwe ondernemers.

Binnenstadbrede aanpak
Dankzij de gevestigde infrastructuur en effectieve samenwerking tussen het PBA en de kwartiermakers verloopt de activatie van ondernemers voor binnenstadbrede evenementen en ontwikkelingen nu aanzienlijk vlotter. Er wordt nauw samengewerkt met de kwartiermakers en de gebruikers van de gebieden, met een centrale rol voor het PBA, aan een betrokken gemeenschap van ondernemers en de binnenstad van Arnhem als levendige en aantrekkelijke bestemming.