De deelnemende projecten van 2024: Wageningen: Aan de slag met de Coole Binnenstad

Wie wordt de winnaar van de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstadsproject? Tot aan de Dag voor de Binnenstad op 11 april, lichten we alle 19 ingezonden projecten voor je uit. Zoals Wageningen, de stad werkt al sinds 2026 aan het uitvoeringsprogramma ‘Aan de slag met de binnenstad’. Speciaal voor de vergroeningsopgave is de samenwerking met het onderwijs gezocht.  

Op verzoek van het centrummanagement hebben studenten van de Wageningen University & Research (WUR) onderzoek gedaan naar het vergroenen van de binnenstad. Na intensieve gesprekken met diverse partijen is besloten het stenige plein aan de Markt te vergroenen. Hierbij wordt een groene ovaal rond de Grote Kerk en een groene gevel tegen het Stadhuis aangelegd. Niet alleen voor de uitstraling van de stad, maar ook om de warme binnenstad koeler te laten worden. Het eerste ontwerp is gereed en wordt momenteel afgestemd met initiatiefnemers en belanghebbenden, met uitvoering gepland voor 2024.

Samenwerking leidt tot bloeiende, leefbare en toekomstbestendige binnenstad
Het programma ‘Aan de slag met de binnenstad’ stimuleert lokale initiatieven en bevordert de samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, met als doel de binnenstad vitaal en aantrekkelijk te maken. De vergroening van het centrale plein in de binnenstad van Wageningen symboliseert een stap richting een toekomstbestendige en leefbare omgeving. Het project, gebaseerd op participatieve samenwerking en breed draagvlak, toont aan hoe gemeenschappen kunnen samenwerken om hun stedelijke gebieden te verbeteren. Door het verminderen van het hitte-eilandeffect is de intentie om het plein niet alleen aangenamer te laten zijn voor bewoners en bezoekers, maar ook om als levendige locatie voor diverse activiteiten te fungeren. Met de geplande uitvoering in 2024 zet Wageningen een concrete stap naar een duurzame en leefbare toekomst voor haar binnenstad.

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0411 - 850 599
Bezoek onze website

Volg ons

© 2022 Stichting Platform Binnenstadsmanagement. Alle rechten voorbehouden.

© 2022 Stichting Platform Binnenstadsmanagement. Alle rechten voorbehouden.