Skip to main content

Is jouw binnenstad een inspiratie voor anderen?

Vanaf 2023 gaat de strijd los om de titel ‘Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland’. Het Platform Binnenstadsmanagement reikt de prijs uit aan de binnenstad die een zichtbare en inspirerende ontwikkeling heeft doorgemaakt. Door de inzet van gemeente, centrummanagement en lokale binnenstadspartijen laat de binnenstad zien dat er rekening is gehouden met de behoeften van vandaag en de toekomst. Want het zijn juist deze binnensteden die laten zien hoe het anders kan. Hoe het beter kan. En die een inspiratie vormen voor andere binnensteden in Nederland.

Met de Verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland’ zet het Platform Binnenstadsmanagement inspirerende en toonaangevende binnensteden in de schijnwerpers. Want dat verdienen ze. Iedere 3 jaar winnen twee binnensteden deze titel en ontvangen zij van de vakjury de erkenning en waardering voor het werk dat verzet is in hun binnenstad. De binnensteden vormen de inspiratiebron voor andere binnensteden in Nederland en benadrukken het belang om te blijven investeren en te werken aan de toekomstbestendige en vitale binnenstad. De binnenstad is namelijk nooit af.

Waarom een nieuwe verkiezing?

Met de nieuwe verkiezing nemen we afscheid van de term ‘Beste Binnenstad’. De Verkiezing Beste Binnenstad wordt vanaf 2003 georganiseerd. Inmiddels zien de binnensteden van Nederland er anders uit en zijn de opgaven veranderd. Dit vraagt om een andere waardering van de binnenstad. Met de nieuwe verkiezing staat de ontwikkeling van binnensteden centraal en worden binnensteden die het meest vooruitstrevend zijn in de schijnwerpers geplaatst. Het draait niet om de binnenstad die op dit moment het beste plaatje laat zien, maar om binnensteden die laten zien dat ze zijn voorbereid op de toekomst.

Tijdens het verkiezingsproces worden de binnensteden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit professionals uit het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en overheid. Gezamenlijk bepalen zij welke binnensteden een inspiratiebron vormen voor de rest van Nederland en op een inspirerende wijze werken aan hun toekomstbestendigheid.

Meten van ontwikkeling

Om de ontwikkelingen in binnensteden in Nederland te meten werkt het Platform Binnenstadsmanagement met de Binnenstadsbarometer. Via de Binnenstadsbarometer wordt de ontwikkeling in een binnenstad op themaniveau inzichtelijk aan de hand van data. Doordat de ontwikkeling in alle binnensteden op dezelfde manier wordt gemeten is het mogelijk om binnensteden met elkaar te vergelijken. Eind 2022 presenteert het Platform Binnenstadsmanagement de nieuwe Binnenstadsbarometer: een nieuwe opzet die direct ook toepasbaar is in de eigen binnenstad.

Een van de onderdelen van de nieuwe Binnenstadsbarometer is het meten van het aantal bezoekers. Het meten en monitoren van bezoekers kent een lange traditie. Meerdere meetmethoden zijn denkbaar, van handtellingen en sensoren tot GPS-data. Het Platform Binnenstadsmanagement werkt samen met Resono, Zicht op Data en BRO om de ontwikkeling van bezoekersaantallen en -herkomst in circa 95 binnensteden te monitoren.

Sterkste rebound bezoekers in grote binnensteden

De coronamaatregelen hadden in 2020 en 2021 grote impact op de bezoekersaantallen in binnensteden. Sinds de metingen van Resono voor het Platform Binnenstadsmanagement daalden de bezoekersaantallen sterk in het laatste kwartaal van 2021, met name in grote binnensteden. De daling van bezoekersaantallen was in deze periode ook in middelgrote binnensteden zichtbaar, maar veel minder sterk.

Sinds februari 2022 stijgen de bezoekersaantallen in binnensteden weer fors. Er werden in binnensteden in april 2022 al weer meer bezoekers gemeten dan in oktober 2021. De grote binnensteden kregen echter eerder ook de grootste klappen. De coronamaatregelen zijn al weer een tijdje losgelaten en het is relatief mooi weer. Hierdoor kiezen mensen weer voor het dagje uit in de binnenstad.

Op de hoogte blijven van de Verkiezing Meest Inspirerende Binnenstad? Houd deze website in de gaten of volg ons via LinkedIn (Platform Binnenstadsmanagement).