Maar liefst 18 verschillende binnensteden namen de afgelopen maanden deel aan de verkiezing Meest Inspirerende Binnenstadsproject van Platform Binnenstadsmanagement. De steden presenteerden projecten die impact hebben gehad op hun binnenstad. De projecten van Hengelo en Veenendaal zijn verkozen tot de winnaars. Tijdens de Dag voor de Binnenstad 2023 mocht Hengelo in eigen stad de prijs voor het thema ‘samenwerking’ in ontvangst nemen. Veenendaal werd de winnaar binnen het thema ‘leefbaar en sociaal’.
Hengelo: Lef om na een val weer op te staan
Het project uit de binnenstad van Hengelo wordt gekenmerkt door vallen en weer opstaan. Bij de herinrichting van het Marktplein is een ontwerp dat bijna was afgerond in de prullenbak beland, omdat er onvoldoende draagvlak bleek te zijn voor de gemaakte keuzes in het ontwerp. Dit leidde tot protestacties van bewoners op het Marktplein.
De jury waardeert het lef dat het bestuur van de gemeente Hengelo heeft getoond om de fouten toe te geven, het ontwerp van tafel te nemen en het gehele proces open te breken. Iedereen, onder andere bewoners, jongeren, ondernemers en scholen, mocht meebouwen aan een nieuw ontwerp voor het Marktplein. Het ontwerp is daarbij volledig aangepast: van een plein met bebouwing tot een plein vol groen, bomen en ontmoetingsplekken. Het is de binnenstad van Hengelo gelukt om de negatieve geluiden om te zetten naar een actief participatieproces waarbij iedereen zijn input kon leveren.
Bovendien is de jury zeer positief over de daadkrachtige aanpak van de gemeente in dit project. Door zelf de keuze voor de binnenstad te vertalen naar investeringsruimte, heeft de gemeente Hengelo ook subsidies en extra middelen weten vrij te maken bij andere partijen. Ook hebben de investeringen geleid tot nieuwe investeringen in de binnenstad, zoals vastgoedpartijen die hun panden opknappen en de getoonde interesse vanuit winkelketens die zich weer willen vestigen in Hengelo. Het project laat zien dat, bij het zelf uitsteken van je nek, anderen volgen. Het proces voor de herinrichting van het Marktplein is een inspiratiebron voor iedere binnenstad in Nederland.
Veenendaal: van burgerparticipatie naar oase van rust
In Veenendaal is een nieuwe oase van rust in een drukke binnenstad gecreëerd; het Stadsstrand. Vanuit burgerparticipatie opgestart om vervolgens door de hele stad te worden omarmd. De gemeente heeft hierbij out-of-the-box naar de gebiedsbestemming gekeken en zo is, samen met het centrummanagement en de ondernemers, een plek ontstaan waar ontmoeting, spelen en sfeer centraal staan.
De jury beoordeelt dit project als uniek door de gedachte om economisch gewin te laten liggen en echt een sociale plek voor de bewoners van Veenendaal te realiseren. Met een haast organische groei van het gebied is de ultieme dynamiek en participatie ontstaan om het gebied leefbaar en sociaal te maken en te houden.
Het Stadsstrand heeft, volgens de jury, grote impact gehad op het thema ‘leefbaar en sociaal’. Er is veel flexibiliteit en enthousiasme getoond en er is meebewogen met de ontwikkelingen in de samenleving. Door met de mensen in Veenendaal in gesprek te gaan, heeft Veenendaal als stad een nieuwe plek gerealiseerd, die niet meer weg te denken is uit de binnenstad.
Inspiratie geef je door
De prijs voor het Meest Inspirerende Binnenstadsproject wordt ieder jaar uitgereikt aan toonaangevende en inspirerende projecten uit binnensteden in Nederland. Het doel van deze verkiezing is het inspireren en het leren van elkaar. Alle ingediende projecten worden toegevoegd aan de voorbeeldenbank van het Platform Binnenstadsmanagement zodat iedere binnenstadsprofessional daar zijn voordeel van kan doen.
Op de hoogte blijven van de Verkiezing Meest Inspirerende Binnenstad? Houd de website in de gaten of volg ons via Linkedin (Platform Binnenstadsmanagement).